Nový celonemecký D-Ticket na verejnú dopravu si kúpili už milióny ľudí

01.05.2023 Celý región

Berlín 1. mája (TASR) — Už viac ako 3 milióny ľudí si do pondelka kúpili nový lístok na verejnú dopravu za 49 eur mesačne. Umožňuje využívať miestne a regionálne vlaky, autobusy a metro v celej krajine, informuje TASR podľa DPA.

"Deutschland-Ticket" alebo "D-Ticket" má povzbudiť ľudí, aby autá vymenili v prospech ekologickejších foriem dopravy a nadväzuje na úspech experimentálneho mesačného lístka z minulého leta. Suma 9 eur však pre prevádzkovateľov verejnej dopravy nebola finančne únosná. Aj "D-Ticket" je dotovaný, vláda a 16 spolkových krajín sa však dlho nevedeli dohodnúť na presnom modeli financovania.

Vďaka novému lístku sa podarilo prepojiť nemecký systém verejnej dopravy, kde existuje viacero regionálnych prevádzkovateľov s množstvom druhov cestovného.

"D-Ticket" platí takmer pre všetky druhy verejnej dopravy okrem diaľkových medzimestských vlakov a vyjde na zhuba 1,6 eura na deň. Lacnejšie cestovanie regionálnymi vlakmi výrazne zníži náklady mnohým ľuďom, ktorí doteraz za pravidelné dochádzanie do práce platili stovky eur mesačne.

Kancelár Olaf Scholz privítal nový lístok ako "jednoduchú a lacnú ponuku, ktorá zatraktívni verejnú dopravu a pomôže nám dosiahnuť naše klimatické ciele".

Bojovníci proti chudobe žiadali, aby bol "D-Ticket" ešte lacnejší pre ľudí s nízkymi príjmami.
 

Vyberte región

mark